Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη του Φαγητού
H ΠΑΕ Νίκη Βόλου, στο πλαίσιο της σημερινής (29/9) Διεθνούς Ημέρας Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού, επιχειρεί να σας παρουσιάσει, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση “Μπορούμε” το μείζον ζήτημα της σπατάλης τροφίμων και την αξία της διάσωσης και προσφοράς τους, σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
Συγκεκριμένα, επικοινωνήσαμε με το ιδρυτικό μέλος και διαχειριστή της οργάνωσης, Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, ο οποίος προσπάθησε να μας διαφωτίσει, σχετικά με το συγκεκριμένο φαινόμενο.
Αναλυτικά:
Για το φαινόμενο της απώλειας και σπατάλης φαγητού:
“Το πρόβλημα της σπατάλης φαγητού δε χρειάζεται υπερτίμηση, τα στατιστικά μιλούν από μόνα τους. Περιβαλλοντικά, ευθύνεται κατά 8 με 10% για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αν ήταν χώρα, θα ήταν η τρίτη πιο ρυπογόνος χώρα του κόσμου, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Πετάμε το 1/3 των τροφίμων που παράγουμε, ως ανθρωπότητα, ενώ 700 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, υποσιτίζονται. Η αγροτική έκταση που καταλήγει “στα σκουπίδια”, κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι φτάνει αυτήν της Κίνας. Κι η Ελλάδα, ως χώρα αγροτών, δεν πάει πίσω, όσον αφορά αυτό.
Παράλληλα, μεγάλη ζημιά γίνεται και σε οικονομικό επίπεδο. Μόνο, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, πετάμε 143 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σε φαγητό. Το ΑΕΠ της χώρας μας είναι τόσο, πετάμε, ουσιαστικά, μία ολόκληρη χώρα κάθε χρόνο. Το τραγικό είναι πως κοντά στο 60% της συνολικής σπατάλης φαγητού στον πλανήτη δεν πραγματοποιείται από τις μεγάλες εταιρίες τροφίμων, αλλά από το ψυγείο μας, από κάθε σπίτι ξεχωριστά”.
Για τη δράση του “Μπορούμε”, με στόχο τη μερική εξάλειψη του φαινομένου:
“Εμείς, ουσιαστικά, ξεκινήσαμε όλο αυτό το εγχείρημα, ως μία παρέα ανθρώπων, οι οποίοι δεν μπορούσαν να διανοηθούν πόσο φαγητό πετιέται γύρω τους και, την ίδια ώρα, σε καιρό οικονομικής κρίσης, να βλέπουν πολλούς ανθρώπους να σιτίζονται από συσσίτια. Είναι τρελό, ακόμα και στην ίδια γειτονιά, να υπάρχουν οικογένειες που πετάνε φαγητό και οικογένειες που το χρειάζονται.
Ξεκινήσαμε, δίχως οικονομικούς πόρους, οπότε προσπαθήσαμε να είμαστε δημιουργικοί, επιθυμούσαμε να βρούμε τρόπους να σώζουμε και να προσφέρουμε το φαγητό, άμεσα κι αποτελεσματικά. Έτσι, καταλήξαμε στο να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο άμεσης δικτύωσης. Όποιος οργανισμός διαθέτει μία ποσότητα τροφίμων, έρχεται σε επαφή με κοινωφελείς φορείς της περιοχής που εδρεύει, με δική μας μεσολάβηση, και η διαδικασία προσφοράς του φαγητού στους ανθρώπους προχωρά και πραγματοποιείται γρήγορα και έγκυρα. Στο Βόλο, για παράδειγμα, συνεργαζόμαστε με το “Κοινωνικό Παντωπολείο”, εδώ και αρκετά χρόνια.
Φτιάξαμε το “Μπορούμε στη Λαϊκή”, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κατά το οποίο πηγαίνουμε στις λαϊκές αγορές, συλλέγουμε ό,τι περισσεύει από τρόφιμα και το δίνουμε σε τοπικούς κοινωφελείς φορείς. Έτσι, έχουμε μαζέψει πάνω από 500 τόνους τρόφιμα σε πέντε χρόνια. Υπάρχει το “Μπορούμε στο Χωράφι”, οπού πηγαίνουμε σε χωράφια και περιβόλια και μαζεύουμε, όποτε μας δοθεί η ευκαιρία.
Το θέμα δεν είναι να μπορείς να σώσεις αν περισσεύει κάτι, το θέμα είναι να μην περισσεύει κάτι. Το θέμα είναι να μειώνεται η ίδια η σπατάλη. Στο πλαίσιο αυτού, δημιουργήσαμε έναν δεύτερο πυλώνα προγραμμάτων, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Διοργανώνουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια, εκδηλώσεις, φεστιβάλ, προβολή βίντεο κι έχουμε ξεκινήσει και το “Μπορούμε στο Σχολείο”, μέσω του οποίου έχουμε μιλήσει σε πάνω από 22.000 παιδιά, τα τελευταία 5-6 χρόνια”.
Τέλος, προκειμένου να βοηθήσουμε όλοι στη σταδιακή βελτίωση της ανωτέρω κατάστασης, παραθέτουμε τον δεκάλογο μείωσης της σπατάλης φαγητού, η οποία δημιουργήθηκε από το “Μπορούμε” και περιλαμβάνει μερικά απλά βήματα, με τα οποία ο κάθε ένας από εμάς δύναται να μειώσει τη σπατάλη του φαγητού του:
1) Ψωνίζουμε «με μέτρο» – Προγραμματίζουμε τα γεύματά μας. Χρησιμοποιούμε λίστες για τα ψώνια μας και αποφεύγουμε τις παρορμητικές αγορές. Τα επιπλέον τρόφιμα που θα αγοράζαμε, συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
2) Επιλέγουμε τα «περίεργα» φρούτα και λαχανικά – Αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά τα οποία μπορεί να μην έχουν το «σωστό» μέγεθος, χρώμα ή σχήμα, γιατί διαφορετικά συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια. Είναι το ίδιο νόστιμα και υγιεινά με αυτά που έχουν «τέλεια» εμφάνιση.
3) Προσέχουμε τις ετικέτες στα τρόφιμα – Μαθαίνουμε πότε στα αλήθεια «χαλάει» το φαγητό. Τα περισσότερα τρόφιμα είναι ασφαλή ακόμα και μερικές ημέρες μετά την προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης τους.
4)Τακτοποιούμε το ψυγείο μας – Οργανώνουμε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο μας και καταναλώνουμε πρώτα αυτά που είναι να «χαλάσουν» σύντομα. Τοποθετούμε τα προϊόντα στα σωστά ράφια-θήκες.
5) Αξιοποιούμε την κατάψυξή μας – Μπορούμε να συντηρούμε φαγητό στην κατάψυξη και με αυτόν τον τρόπο, να το διατηρούμε ασφαλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
6) Ζητάμε μικρότερες μερίδες φαγητού – Όταν βρεθούμε σε κάποιο εστιατόριο/ταβέρνα μπορούμε να ρωτήσουμε εάν υπάρχει δυνατότητα να μας δώσουν μικρότερη μερίδα από την κανονική. Προσπαθούμε, όποτε μας δοθεί η ευκαιρία να σερβιριστούμε, να τοποθετούμε μικρότερες μερίδες φαγητού στο πιάτο μας και εφόσον θέλουμε να παίρνουμε συμπλήρωμα.
7) Παίρνουμε μαζί μας το περισσευούμενο φαγητό όταν τρώμε έξω – Δεν ξεχνάμε να ζητάμε από το εστιατόριο/ταβέρνα να μας βάλουν το φαγητό που περίσσεψε σε πακέτο, για να το φάμε αργότερα ή να το συντηρήσουμε στο ψυγείο / κατάψυξη.
8) Φτιάχνουμε λίπασμα για τα φυτά μας – Χρησιμοποιούμε τα υπολείμματα τροφών για να φτιάξουμε λίπασμα.
9) Μεταδίδουμε την «έξυπνη» κατανάλωση τροφίμων – Διαδίδουμε το μήνυμα «Καμία μερίδα φαγητού χαμένη!», σε φίλους και συγγενείς και γινόμαστε πρότυπο καταναλωτικής συμπεριφοράς.
10) Δωρίζουμε το περισσευούμενο φαγητό – Τρόφιμα που είναι σε άριστη κατάσταση και δεν τα έχουμε αγγίξει, μπορούμε να τα δωρίσουμε σε ιδρύματα, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής μας, αφού συμβουλευτούμε τον χάρτη του www.boroume.gr. Μπορούμε επίσης να επικοινωνήσουμε με το Μπορούμε στο 210 3237805 ή στο info@boroume.gr εφόσον χρειαζόμαστε βοήθεια να κάνουμε τη δωρεά των τροφίμων μας.